Hoe vind ik de energieslurpers in mijn huis?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de Sparky P1 dongle en Chargee app kun je eenvoudig de grootste energieslurpers in je huis vinden. Volg deze tips om te ontdekken welke apparaten veel energie verbruiken:

Houd je live verbruik in de gaten

Zet grootverbruikers aan en houd tegelijkertijd je live verbruik in de gaten. Bijvoorbeeld op het moment dat je gaat koken, een wasje draait of een kop koffie zet.

Heb je zonnepanelen? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk aan het opwekken/terugleveren bent. Dit kan ervoor zorgen dat je netverbruik minder hoog is dan normaal.

Zet tijdelijk de groepen in je meterkast uit

Om precies erachter te komen wat je energieslurpers zijn, zou je alle groepen in de meterkast uit kunnen zetten. Daarna kan je per groep weer kijken welke apparaten eraan hangen en zo per apparaat het verbruik inzien.

Monitor en beperk je sluipverbruik

Sluipverbruik is de energie die apparaten blijven gebruiken, zelfs als ze uitgeschakeld zijn of in de stand-bymodus staan. Dit gebeurt vaak met apparaten die altijd een klein beetje stroom nodig hebben om bijvoorbeeld hun klok of instellingen te behouden.

Denk hierbij aan opladers die in het stopcontact zitten, apparaten met een stand-by knop, en elektronica die constant verbonden blijft met internet.

Hoewel elk apparaat misschien niet veel verbruikt, kunnen de kosten snel oplopen als je veel apparaten hebt die continu stroom gebruiken. Je bekijkt je sluipverbruik door terug te kijken naar dagen of uren dat je niet thuis was. Of bekijk je verbruik terug voor de nacht (00:00 - 06:00) om te zien hoeveel stroom je toen verbruikte.

Door sluipverbruik te verminderen, kun je je energiekosten verlagen en efficiënter met energie omgaan.

Het herkennen van apparaten met alleen gegevens uit je slimme meter is moeilijk omdat slimme meters alleen het totale energieverbruik meten en geen specifieke informatie over individuele apparaten geven.

Bepaalde apparaten verbruiken vergelijkbare hoeveelheden energie, en hun verbruik kan verschillen afhankelijk van het gebruik. Dit maakt het lastig om te bepalen welk apparaat welk deel van het verbruik veroorzaakt zonder extra hulpmiddelen. Een (prijzig) alternatief is om op elk apparaat een slimme stekker te installeren.