Waar zie ik fasegegevens in de Chargee app?

Bekijk de belasting of spanning per fase

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer je een 1- of 3-fasen aansluiting hebt en Sparky gebruikt is het mogelijk om de belasting en spanning per fase te zien.

Live fasebelasting

1. Open de Chargee app

2. Ga naar ‘Inzicht’ in het menu

3. Ga naar 'Live'

4. Ga naar ‘Fasen

De balkjes tonen de live fasebelasting in je huis op basis van de grootte van je hoofdzekering. Per fase zie je het voltage en amperage.

Om de live fasebelasting in je huis te tonen moeten we de grootte van je hoofdzekering weten. Dit stel je in onder Profiel > Mijn huis > Hoofdzekering

Belasting per fase (ampère)

1. Open de Chargee app

2. Ga naar ‘Inzicht’ in het menu

3. Ga naar 'Dag'

4. Ga naar ‘Per uur

5. Kies in de dropdown 'Belasting per fase (Ampère)'

De grafiek laat de stroomsterkte zien per fase, uitgedrukt in ampère. Hoe sterk je fase wordt belast, bepaalt of je hoofdzekering wordt overbelast. Zorg altijd dat je minder gebruikt dan de aansluitwaarde.

Elke fase kun je tonen of verbergen met de schuifjes onder de grafiek.

Spanning per fase (voltage)

1. Open de Chargee app

2. Ga naar ‘Inzicht’ in het menu

3. Ga naar 'Dag'

4. Ga naar ‘Per uur

5. Kies in de dropdown 'Spanning per fase (Voltage)'

De grafiek laat de netspanning zien die gemeten wordt op je hoofdaansluiting.

Elke fase kun je tonen of verbergen met de schuifjes onder de grafiek.

Ik zie geen fasegegevens in de Chargee app

• Het is afhankelijk van je type slimme meter of we fasegegevens kunnen tonen. Lees op deze supportpagina meer over welke data er getoond kan worden per type slimme meter

• Update de Chargee app naar de laatste versie

• Heb je een nieuwere slimme meter en de laatste versie van de app? Neem dan contact met ons op via een chatbericht op mail ons op [email protected]

Waarom is inzicht in fasebelasting belangrijk?

Inzicht in belasting per fase is belangrijk omdat als er te veel stroom op een fase wordt gebruikt, dit kan leiden tot overbelasting. Dat kan de apparaten beschadigen of zelfs brand veroorzaken.

Wat is het verschil tussen een 1- en 3-fasenaansluiting?

Heb je thuis een werkend stopcontact? Dan is je huis verbonden met het elektriciteitsnet. Dat gaat via een kabel naar de groepenkast in je meterkast. Hoeveel stroom erdoor kan, hangt af van hoe zwaar de aansluiting is. Meestal heb je een 1-fase of een 3-fase aansluiting. Maar wat is het verschil?

Wat is een 1-faseaansluiting?

Veel huizen hebben een 1-fase aansluiting. Hierbij komt 230 volt binnen via 1 kabel. Dit is genoeg voor een klein huishouden met gewone apparaten en een paar zonnepanelen. Je herkent een 1-fase aansluiting aan de tekst: 220/230 volt op de elektriciteitsmeter.

Wat is een 3-fasenaansluiting?

Bij een 3-fase aansluiting komt er via 3 kabels 230 volt binnen. Deze aansluiting heeft meer capaciteit dan een 1-fase. Je kunt je energiegebruik verdelen over de 3 fasen. Handig als je apparaten hebt die veel stroom gebruiken. Zoals een sauna, keramische kookplaat, of als je stroom teruglevert via zonnepanelen.